En lagrådsremiss, d.v.s. ett utkast till ett nytt regelverk för bygglov har lämnats in till Lagrådet för granskning. Förslaget om ett nytt regelverk för bygglov har mött kritik från flera håll.
Förslagen innebär att antalet åtgärder som kan utföras utan krav på bygglov och som kan tillåtas utan hinder i detaljplan och områdesbestämmelser utökas, i syfte att både skapa fler bostäder och öka fastighetsägares möjligheter att bestämma över hur den egna fastigheten ska utvecklas.
Som vi tidigare berättat är några av förenklingar som föreslås
– Större tillbyggnader möjliggörs utan krav på bygglov på alla byggnader.
– För en- och tvåbostadshus slopas kravet på bygglov för fasadändringar, vilket förenklar att t.ex. måla om, byta fasadmaterial och installera solceller eller takfönster.
– Bygglov får ges för vindsinredning i bostadshus i strid med vindsinredningsförbud i detaljplan.
– Tillbyggnader som inte omfattas av krav på lov ska få genomföras samtidigt som nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus.
– Kravet på planenligt utgångsläge slopas femton år efter att detaljplanens genomförandetid har gått ut.
– En befintlig byggnad utanför detaljplanelagt område får inredas med en eller flera lokaler upp till viss storlek utan krav på lov.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025.
Förslaget om ett nytt regelverk för bygglov har mött kritik från flera håll
Svåröverskådlig reglering: Boverket anser att förslagen kring den allmänna lovplikten är svåra att överblicka, vilket kan leda till tillämpningsproblem. Det är exempelvis oklart hur uppdelningen mellan byggnad och komplementbyggnad praktiskt ska tillämpas.
Ökade konfliktrisker: Sveriges Arkitekter menar att de många undantagen från bygglovsplikten kan öka risken för konflikter mellan grannar och mellan enskilda och det allmänna. De anser att detta kan undergräva plan- och bygglagens syfte att hantera intressekonflikter i samhället.
Kompetensutvecklingsbehov: Enligt Regelrådet kräver det nya regelverket att byggherrar och andra aktörer inom samhällsbyggnadssektorn genomgår kompetensutveckling för att kunna tillämpa de nya reglerna korrekt. Detta kan initialt leda till produktivitetsförluster.
Risker med slopad förprövning: Bygglovsutredningen påpekar att slopandet av förprövning för vissa åtgärder, som uppförande av komplementbostadshus, kan medföra risker. En förprövning anses nödvändig för att säkerställa krav på bärförmåga, brandskydd, teknisk konstruktion, tillgänglighet och bullerhantering.
Sammanfattningsvis finns det farhågor om att det nya regelverket kan leda till otydligheter, ökade konflikter och behov av ytterligare utbildningsinsatser inom byggsektorn.